B12 Eksikliği
B12 Vitamini eksikliği nin başlıca belirtileri yorgunluk ve dikkat eksikliğidir. Yorgunluk ve odaklanma probleminin yaygın olmasından dolayı ve bir çok sebebe bağlı olması B12 Vitamini eksikliğinin tespit edilmesi zor olabilir. Vitamin B12 eksikliği tanısı tipik olarak kandaki B12 vitamini seviyelerinin ölçülmesine dayanır. Ancak, endişe verici bir şekilde, çalışmalar, vitamin B12 eksikliği ile ilgili hastalıkları olan hastaların yaklaşık yüzde 50’sinin test edildiğinde normal B12 düzeylerine sahip olduğunu gösteriyor.
Eksikliği saptamak için daha kesin tarama seçenekleri vardır, ancak anemi veya kalp hastalığına bağlı semptomlar olmadıkça bu testler hastalara genellikle verilmemektedir. Eksikliğinizin olabileceğinden şüpheleniyorsanız, ancak başlangıç kan testleriniz seviyenizin normal olduğunu gösteriyorsa, ikincil testlerin yapılması konusunda doktorunuzla konuşmanız, özellikle yüksek homosistein düzeylerini kontrol etmeniz gerekebilir.
B12 Vitamini Eksikliği
Kobalamin olarak da adlandırılan B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir ve sinir hücrelerinin sağlığının korunmasında ve genetik materyal oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır. Bazı gıdalarda bulunan suda çözünür bir vitamindir: et, balık, süt ürünleri ve yumurta. Sebzeler tek başına B12 vitamininin yetersiz kaynağıdır.
Yeni Zelanda Erişkin Beslenme Araştırmasına göre, nüfusun% 8’i B12 vitamini eksikliği içerebilir. Araştırma, yetersiz vitamin B12 düzeylerinin kadınlarda erkeklerden daha yaygın olduğunu ortaya koydu.
Vitamin B12 eksikliğinin başlangıç semptomları baş dönmesi ve yorgunluktur. Tedavi edilmeyen eksiklik anemi ve sinir sistemine zarar verebilir. İntramusküler B12 vitamini enjeksiyonları çoğu tedavi planının temelini oluşturur.
B12 Vitamini Eksikliği Nedenleri;
Vitamin B12 eksikliği, çoğunlukla gıdalardaki vitamin B12’nin emilmesi için gerekli midede üretilen bir maddenin, iç faktör eksikliğinden kaynaklanır. İç faktör eksik olduğunda, B12 vitamini absorbe edilemez ve bu nedenle vücut tarafından kullanılamaz. Pernicious anemi, intrinsik faktör üretiminin bozulduğu böyle bir durumdur. B12 vitamini eksikliğinin önde gelen bir nedenidir.
Vitamin B12 eksikliğinin diğer nedenleri arasında şunlar bulunur:
- B12 vitamini açısından zengin besinlerde yetersiz beslenme – özellikle de herhangi bir hayvansal ürün, et, balık, süt, yumurta, tereyağı, peynir ve diğer süt ürünleri yemeyen vejetaryenlerde ve veganlarda.
- Çölyak hastalığı, midenin iltihabı (gastrit) veya pankreas yetmezliği gibi gastrik anormallikler nedeniyle B12’nin yetersiz emilimi veya kullanımı
- Yetersiz emilim, mide ve bağırsak cerrahisi sonrasında, ayrıca Crohn hastalığı gibi inflamatuvar bağırsak hastalıklarında ortaya çıkabilir
- Bazı bağırsak organizmalarında bir artış (Zararlı Bağırsak Bakterilerinde Artış)
- B12 vitamini emilimini etkileyebilecek ilaçlar
- Ağır alkol tüketimi
- Nadir konjenital bozukluklar.
- Ayrıca D Vitamini Eksikliğine Bağlı olarak B12 Vitamininin emiliminde azalma ve B12 Vitamini Eksikliği ortaya çıkabilir.
- Araştırma çalışmaları, bazı insanlardaki genetik faktörlerin vitamin B12 eksikliğinin gelişimini etkileyebileceğini göstermiştir.
B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri;
Vitamin B12 eksikliğinin belirtileri genellikle en az iki yıl görünmemektedir. Bunun nedeni, B12 eksikliğinden doğabilecek sorunları vücut bir miktar geciktirme kabiliyeti vardır. Veganlardan başka birçok insan bedenlerinde 2-3 yıllık bir tolere edebilme kabiliyeti vardır. Vitamin B12 eksikliğinin başlangıçtaki semptomları şunlardır:
- Baş dönmesi
- Solukluk
- Nefes darlığı
- Yorgunluk
- Anemi
- İşitme zorlukları.
Tedavi edilmezse B12 vitamini eksikliği sinir sisteminde, özellikle beynin ve omuriliğin dışındaki sinirlerde ilerleyici hasara neden olabilir. Omurilik tutulduğunda, ilk belirtiler ayaklarda titreşim hissetmede güçlük, pozisyon duyusu kaybı ve kas koordinasyon kaybı (ataksi) olrak görülür. Tedavi edilmemiş vitamin B12 eksikliğinin diğer belirtileri arasında şunlar olabilir:
- Kilo kaybı
- Genişletilmiş bir dalak ve karaciğer (hepatosplenomegali)
- Aşırı refleksler
- Hafif depresyon ve bunalım
- Halüsinasyonlar, kişilik ve ruhsal değişimler
- Sinirlilik
- Optik sinir hasarı.
Tedavi
Vitamin B12 eksikliği teşhis edildiğinde, eksikliğin nedeni bulunmalıdır. B12 vitamini emilimini ölçen bir test (Schilling testi), altta yatan nedeni saptamaya yardımcı olmak için kullanılır.
Vitamin B12 eksikliğinin çoğunda, intramusküler B12 vitamini (siyanokobalamin) enjeksiyonları verilir. İlk olarak, 1000 mikrogramlık düzenli enjeksiyonlar her hafta 4-6 hafta boyunca verilir. Bu frekans, vücudun fizyolojisine normal olarak kırmızı kan hücresi üretmeye başlamasını sağlar. Ayrıca, karaciğerin normalde tuttuğu rezervlerin artmasını sağlar.
Enjeksiyonlar, eksikliğin altında yatan nedenini çözmez ve altta yatan nedene bağlı olarak, yaşam için B12 enjeksiyonlarına devam etmeniz gerekli olabilir. Genellikle üç ayda bir 1000 mikrogramlık bir bakım dozunun verilmesi önerilir.
Veganların, vitamin B12 takviyeleri veya B12 Vitamini bakımından zengin besinsel maya almaları önerilir. Demir eksikliği varsa, oral demir takviyeleri reçete edilebilir. Ayrıca D Vitamini Eksikliğine bağlı bir emilim problemine karşı D Vitamini Takviyesi de verilebilir.
Vitamin B12 takviyesinin yan etkileri
Vitamin B12 takviyesinden kaynaklanan yan etkiler nadirdir. Aşırı duyarlılık (anafilaksi) nadiren görülür ve şişme, kaşıntı ve şok olabilir. Çok yüksek dozlarda B12 vitamini bazen sivilceye neden olabilir. Diğer nadir yan etkiler arasında deri döküntüleri, kızarma, mide bulantısı, baş dönmesi ve kardiyak aritmiler bulunur.
Etkileşimler
Büyük miktarda C vitamini içersinde bir saat içinde alınırsa B12 vitamini takviyelerinin yok edilebileceğini yani emilimini absorbe etmesi belirtmek önemlidir. Emilim, folik asit, demir veya vitamin E’deki eksiklikler nedeniyle de bozulabilir. Nikotin veya aşırı alkolden dolayı B12 Vitamin Emilimi Durabilir.
B12 vitamininin emiliminin arttırılması, diğer B vitaminleri veya kalsiyum ile birlikte alındığında ortaya çıkar. Bazı ilaçlar ayrıca vitamin B12’nin emiliminin artmasına veya azalmasına neden olabilir (örneğin: kortikosteroidler, oral kontraseptifler, kolşisin)
Vitamin B12 eksikliğinden dolayı ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar:
- Sürekli olarak yorgun veya kronik yorgunluk hissetmek
- Kas ağrıları ve Kaslarda Zayıflık Hissi
- Eklem ağrısı
- Nefes almada güçlük veya nefes darlığı
- Baş Dönmesi
- Zayıf hafıza
- Dikkat Eksikliği ve Odaklanma Problemi
- Ruhsal ve Duygusal Bozukluklar, artan depresyon ve kaygı gibi.
- Çarpıntı gibi anormal kalp problemleri
- Diş eti kanamaları ve ağız yaraları gibi kötü diş sağlığı
- Bulantı, ishal veya kramp gibi sindirim sorunları
- Zayıf bir iştah
Daha ciddi bir eksiklik aynı zamanda hafıza kaybına, ruhsal bozukluğa ve hatta uzun süreli demansa neden olabilen ciddi bir durum olan, pernisiyöz anemi adı verilen bir anemiye neden olabilir
Vitamin B12 eksikliği riski en fazla kimdir? Bozuk sindirim eğilimi gösteren yaşlı insanlar en duyarlı popülasyondan biridir. Bunun nedeni, yaşlı insanların B12 vitamini düzgün bir şekilde dönüştürmek için daha az mide asidi üretme eğiliminde olmasıdır.
Hayvan gıdaları genellikle B12 vitamininin en iyi kaynakları olduğundan, vejetaryen diyetlerini izleyen ve herhangi bir hayvansal ürünü yemeyenlerin de eksikliği olması muhtemeldir. Bu nedenle, yaşlı erişkinler ve sürekli bitkisel gıdalar yiyenlere günlük B12 vitamini takviyesi almaları önerilir.
Vitamin B12 eksikliği riski taşıyan diğer gruplar arasında sigara içenler (nikotin emilimini engelleyebilir), alkolikler, anemi olanları ve çölyak veya Crohn hastalığı gibi sindirim bozukluğu olan herkesi kapsar.
B12 vitamini gıdalara dayalı B-Kompleks takviyesinin bir parçası olarak veya yüksek kaliteli bir bütün gıdalar temelli multivitamin almayı önerilir. Bunlar, işlevlerini yerine getirmek ve birbirlerini dengelemek için vücutta birlikte çalışan B vitaminlerinin tümünü, dolayısıyla bu gruba verilen “karmaşık” adı içerecektir. Bir vitamin B kompleks takviyesi içinde, diğer önemli B vitaminleri – biotin, tiamin, niasin ve riboflavin gibi – en iyi sonuçlar için bulunmalarını gerektiren diğer B Vitaminleri de içermektedir.