SİBO Hastalığı Nedir?
Bağırsaklarda aşırı bakteri çoğalması, normal denge bozulduğunda, gut bakterisinin kontrolsüzce çoğalması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.
Peki bu niçin olur?
Bu durumun, genellikle, karbonhidrat ağırlıklı beslenen, işlenmiş gıdalar ve alkol tüketen kişilerde görülme oranı daha fazladır. Bu tarz yiyecekler ayrıca, bakterileri besler ve yağ asitlerini kırar ve böylelikle de gaz ve şişkinliğe sebep olurlar.
Başka tip bir bakteri ise, safrayı, vücut henüz kullanma şansı bulamadan, kırar. Bu da yağ emilimini zayıflatır ve ileri evrede ishale neden olur.
Son olarak, üçüncü tip bir bakteri ise, toksin salgılayarak ince bağırsak astarına zarar verir ve vücudun ihtiyacı olan besinleri emmesini önleyicidir.
İnce Bağırsakta Aşırı Bakteri Çoğalmasının On Belirtisi Nedir?
İnce bağırsakta aşırı bakteri çoğalması oldukça yaygın ve kolaylıkla başka rahatsızlıklıklarla karıştırılabilecek bir rahatsızlıktır. Eğer, takip eden belirtilerden bir veya daha fazlasından yakınıyorsanız, bir doktor ile görüşmeniz en iyi fikirdir.
• Gaz,
• Abdominal gerginlik,
• Yağların kötü emilimi,
• Laktoz, gluten, kafein, fruktoz ve bunlar gibi besinlere karşı tahammülsüzlük,
• Abdominal ağrı veya kramp,
• Kabızlık gibi sindirim problemleri,
• Hassas bağırsak sendromu veya enflamatuar bağırsak sendromu,
• Yorgunluk, diyabet, fibromiyalji, otoimmün bozukluklar, nöromüsküler bozukluklar gibi kronik problemler,
• Vitamin ve mineral eksikliği, özellikle B12 vitamini eksikliği,
• İshal.
Aşırı Bakteri Çoğalmasına Ne Sebep Olur?
Bağırsakta aşırı bakteri çoğalması, sindirim sürecine; yani yiyeceklerdeki bakterileri, son durak olan kolona taşıma görevine, bir şeylerin müdahale etmesi sonucu oluşur. Bağırsaktaki sinir veya kasların zarar görmesi, ince bağırsakta bakteri oluşmasına neden olur ki bu da SİBO denen hastalığa yol açar. Diyabet gibi hastalıklar da, bağırsaktaki kaslara zarar verdiğinden SİBO için bir risk faktörüdür.
Anormal bakteri birikmesinin bir diğer muhtemel sebebi de, ameliyattan kalan yaralar veya Crohn hastalığı gibi fiziksel engeller olabilir. Antibiyotik, asit engelleyici ve steroid gibi ilaçlar, bağırsak florasını değiştirici olduklarından, SİBO’ya sebep olabilir. Son olarak, daha önce de bahsettiğimiz gibi, işlenmiş gıdalar, alkol, karbonhidrat, şeker ve benzerlerinin tüketimi de SİBO’nun en büyük sebeplerinden biridir.
SİBO İçin Test Yaptırabilir Misiniz?
Doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde, evde kendinize nefes testi yapabilirsiniz. Bu test için genellikle 12 saat aç kalmanız ve belirli miktarda şeker tükettikten sonra üç saat boyunca, birer balona 15 dakikada bir üfleyerek, nefes örnekleri hazırlamanız gerekmektedir. Bu test, SİBO hastalığının yanısıra çölyak hastalığı veya pankreas rahatsızlıklarının tespitinde de kullanılmaktadır.
Hastane ve kliniklerde, doktorlar bu hastalığın tespiti için, idrar ve gayta testi uygulamaktadırlar. Her şeyden önce, belirtilerle ilgili doktorunuz ile görüşmelisiniz.
SİBO Hastalığı Nasıl Tedavi Edilebilir?
SİBO hastalığının tedavi edilebilmesi için, öncelikle karbonhidrat tüketiminin azaltılması ve işlenmiş un ve şeker gibi işlenmiş besinlerin tüketimlerininse kesilmesi gerekir. Ayrıca alkol tüketimi de sınırlandırılmalı ve alınması gerekli ilaçlar hakkında doktor ile görüşülmelidir. Doktorunuz bu durum için genellikle antibiyotik kullanımına yönlendirir. Kendi kendinizi iyileştirmek amaçlı ilaç kullanmaktan mutlaka kaçınmalısınız!