Siroz hastalığı nedir?
Siroz hastalığı; bir karaciğer hastalığıdır. Karaciğerde yer alan lobüllerin sertleşmesi sonucunda bu lobüllerin yerini fibrozis adı verilen dokuların alması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Siroz hastalığı, karaciğerde geri dönüşü olmayan hasarların meydana gelmesine neden olmaktadır. Tıp dünyasında karaciğerde meydana gelen ve geri dönüşü olmayan tüm hasarlar siroz olarak nitelendirilir.
Karaciğer sirozu ölümcül bir hastalıktır. Siroz hastalarının ne kadar yaşayıp yaşayamayacağı ile net bir şey söylemek mümkün değildir ancak hastalığın etkilerinin tamamen ortadan kaldırılabilmesi için karaciğer naklinin gerekli olduğunu söyleyebiliriz. Yani bir kişi siroz olduysa ölmemesi için bu kişiye dokuları uyan yeni bir karaciğerin nakledilmesi gerekmektedir. Hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hasarın olduğu kısım cerrahi operasyonlarla alınarak kişinin karaciğer nakline gerek kalmadan da iyileşmesini sağlamak mümkündür. Tabi ki bu şekilde bile hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Sadece hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve kişi her gün ölüme bir adım daha yaklaşır. Tüm etkiyi ortadan kaldırmak için karaciğer nakli gerekir.
Siroz Bulaşıcımıdır?
Siroz, ölümcül bir hastalık olduğundan dolayı bu hastalığa yakalanmak istemeyen kişiler siroz hastası olan kişilerden uzaklaşır. Bu yüzden sizlere siroz bulaşıcımıdır konusunda bilgi vermek istiyoruz. Siroz hastalığı genellikle aşırı alkol tüketiminden ve hepatit hastalıklarından dolayı meydana gelir. Alkol nedeniyle oluşan karaciğer sirozu bulaşıcı değildir. Hepatit hastalıkları nedeniyle siroz hastalığı oluştuysa hepatit diğer insanlara geçebilir ve onların da siroz hastası olmasına neden olabilir. Yani aslında siroz bulaşıcı bir hastalık değildir ancak siroz hastalığına neden olan hastalıklar diğer kişilere bulaşabilmektedir. Bir kişi illa hepatit hastalığına yakalandı diye siroz olmaz. Hepatit hastalıkları erken dönemde teşhis edilirse kötü bir durum oluşmadan tüm sağlık sorunları ortadan kaldırılabilir.
Siroz Evreleri
Siroz hastalığı, hastalığın ilerleyişine göre çeşitli evrelere ayrılmıştır. Bu evreler arasında mikroskobik siroz, kompanse siroz ve dekompanse siroz yer alır.
Mikroskobik siroz: bu evre başlangıç evresi olarak kabul edilir ve bu evrede hastalık hiçbir belirti göstermez. Sadece biyopsi yapılarak hastalığın teşhisi yapılabilir.
Kompanse siroz: bu evrede de fazla belirti görülmez ancak içten içe karaciğerde hasarlar meydana gelmeye başlar. Aynı şekilde biyopsi yapılarak siroz teşhisi koyulabilir. Kan testleri yapılırsa da kandaki anormal durumlar siroz hastalığının olduğunu büyük ölçüde gösterir.
Dekompanse siroz: bu evre hastalığın son evresidir. Bu evreye gelindiği zaman karaciğer birçok fonksiyonunu kaybeder yani görevlerini tam olarak yerine getiremez. Karaciğerde sentezleme yapılamaz, toksinler vücuttan atılamaz, halsizlik ve güçsüzlük bu evrede en çok gözlemlenen belirtidir. Karında sıvı birikmesi başladığından dolayı karında şişkinlik olur.